chocolade geschiedenis

de Zoete Hoek

ambachtelijke chocolade en patisserie

Chocolade geschiedenis

Chocolade:

 

Wist u dat het verhaal van cacao en chocolade al meer dan 4000 jaar gelden begon? of dat cacao een belangrijk betaalmiddel was bij de Maya's en de Azteken? Chocolade spreekt niet alleen tot de verbeelding omdat het zo overweldigend lekker is en mensen blij maakt. Het vormt ook een onuitputtelijke bron van historische feiten en legendarische verhalen. "voedsel van de Goden"zoals chocolade werd genoemd.

 

Een rijke geschiedenis

Net zoals koffie, stamt chocolade uit de pre-Colombiaanse culturen in Latijns-Amerika.Toen de ontdekkingsreiziger Cortes cacao uit de nieuwe wereld meebracht naar Europa en ons leerde hoe we er een chocoladedrank mee konden bereiden, veroorzaakte dat behoorlijk wat opschudding. Het was een goddelijke bereiding volgen sommigen, heidens volgens anderen. En hoewel die tweeledigheid vandaag niet meer speelt, stralen cacao en chocolade wel - net als vroeger- een aura van mysterie, luxe en genot uit.

 

In 1848 krijgt chocolade eindelijk heerlijke vast vorm door cacaoboter en suiker aan de cacaomassa toe te voegen. in 1875 kwam men op het idee om melkpoeder toe te voegen en zo ontstond de eerste melkchocolade.

 

Na 1910 raken Europa en US in de ban van de industrialisatie en landen zoals Belgié spelen een vooraanstaande rol in de vernieuwing van de chocolade productie en technologie. in deze periode worden de grote namen in de chocoladewereld geboren, waaronder Callebaut en Belcolade.

 

21 st eeuw; de toekomst van chocolade ziet er veelbelovend uit. Steeds meer mensen beschouwen chocolade als dat heerlijke stukje intens plezier; als de ultieme verwennerij.

 

Waar wordt cacao geteeld?

Vandaag wordt cacao geteeld in Amerika, Afrika en Azië in een wereldwijde gordel rond de evenaar.

De cacaoboon kan enkel groeien in de tropische warmte van de evenaarswouden. de cacaoboom bloeit het hele jaar door in 2 cycli van 6 maanden. Na 6 maanden zijn de cacaovruchten volgroeid en klaar om geoogst te worden. in Afrikaanse landen zoals Ivoorkust en Ghana, duurt de oogst van oktober tot maart en is een kleinere oogst van mei tot augustus. Cacaotelers hakken de barst van de cacaovrucht open om de vruchtenpulp eruit te halen.Daarna laat men de bonen uit deze pulp tussen bananenbladeren fermenteren, waar tijdens de bonen verkleuren en hun eerst aroma's ontwikkelen. Vervolgens worden de bonen gedroogd.

 

Hoe maakt men chocolade?

Cacaobonen verwerken tot chocolade is een complex proces waarin de selectie van ingrediënten, tijd en temperatuur een curciale rol spelen. Door deze 3 items te variëren kunnen er tal van chocolade recepten worden bereid.

 

Pure chocolade: cacaomassa + cacaoboter + suiker

Melkchocolade:  cacaomassa + cacaoboter + suiker               

                                en melkpoeder

Witte chocolade: cacaoboter + suiker + melkpoeder

 

Vanille of vanille-aroma kan elke chocolade worden toegevoegd om de smaak verder te verfijnen